Gör en överlåtelsebesiktning

Att köpa en bostad innebär en stor ekonomiskt satsning, du vill inte upptäcka fel när du väl har flyttat in, därför ska du göra en överlåtelsebesiktning, eller, det ska väl egentligen den som säljer göra, så ställ krav på säljaren.

Det är inte lätt att köpa en bostad. Det är definitivt den största ekonomiska investeringen du kommer att göra i ditt liv, så du vill inte hitta några fel när du väl har flyttat in. Därför är det klokt att göra en inspektion innan man avslutar affären och överlämnar. Det kan finnas dolda fel som svamp och mögel, och taket kanske håller på att gå sönder eller så kan det vara allvarliga fel i konstruktionen. Man kanske faller för ett hus och blir förälskad. Det är aldrig bra när känslorna styr och inte förnuftet, för då vill man inte se eventuella risker och fel. Även om huset du tittar på blir kärlek vid första ögonkastet ska du ändå göra en överlåtelsebesiktning. Det är egentligen säljarens uppgift att se till att allt är i ordning, så var inte blyg för att ställa krav på säljaren.

Säljaren kanske inte vill göra en inspektion eftersom han eller hon är rädd att bristerna ska bli allmänt kända och att potentiella köpare inte kommer att köpa deras hus nästa gång. Men så fungerar det inte. Om det finns några allvarliga problem med fastigheten måste du avslöja dem ändå när du säljer huset i framtiden. Den enda gången du inte behöver göra en inspektion är om du köper ett begagnat hus med en friskrivningsklausul.

Så kom ihåg: gör alltid din undersökning om fastigheten innan du köper och naturligtvis, gör en inspektion. Detta kommer att ge dig sinnesfrid och förhoppningsvis minska de risker som du eventuellt tar på dig. Slutligen, låt inte känslor komma i vägen.

Mvh, Agneta i Uppsala